Fortellinger.netEssays

Fortellinger.net


Med respekt for bøker

Av Gro Jeanette Nilsen, 09.06.2012

Helt fra jeg var liten har det skrevne ord betydd mye for meg. Nå har jeg ryddet i bokhyllene mine igjen, og gruppert bøker sammen. Bøker skrevet av folk jeg kjenner står på et sted, sammen med kjente biografier. Disse bøkene er på en måte hjertet av bøkene mine, de jeg er ekstra redd for. Ved siden av står bøker om temaet «Å skrive», ettersom det er et nærliggende tema da jeg er skribent selv.

Romaner står for seg selv, deretter kommer krimbøkene. Bøker om mat og helse står et annet sted. Det samme gjør barnebøker og ungdomsbøker. Og så var det religion, livssyn, og psykologi, samt bøker om innredning, pedagogikk og andre praktiske bøker.

Jeg er mer glad i bøker med stive permer enn pocketbøker. Men bøker er bøker, selvsagt. Pocketbøker er ofte billigere og lettere å frakte. Men bøker med skikkelige permer er både mer solide og har et mer eksklusivt preg over seg, synes jeg.

Får jeg bøker i gave, er jeg nøye med at den jeg fikk boken av skriver en hilsen i den. Det gjør boken ekstra personlig. Noen bøker har jeg fått signert av forfatteren også. Det er selvsagt ekstra stas, og øker bokens personlige status og samleverdi med en gang. En gang fikk jeg en selvbiografi tilsendt fra nå avdøde forfatter Anne Cath. Vestly. Jeg var brevvenn med henne i nesten 20 år, som et utslag av et særemne jeg skrev om henne i skolesammenheng. Og en gang sendte hun meg altså en signert bok. Det var stor stas!

Jeg kjenner også flere forfattere, blant annet en ungdomsvenninne av meg. Opp igjennom årene er det blitt flere forfattervenner. Noen kjenner jeg gjennom skribentforeningen jeg driver, andre er gamle venner som har kommet ut med bok.

Nettopp fordi jeg er glad i bøker og det skrevne ord, er jeg nøye på at bøker behandles skikkelig. Hvis jeg låner en bok av en venn, skal den boken for det første leses og behandles ordentlig, og den skal i allefall ikke inn i egen bokhylle! Mitt råd til andre lesehester er å ha den liggende på bordet til den er levert, slik at du ser den. Det samme gjelder bibliotekbøker, selv om dem du låner av folk du kjenner blir mer personlig og derfor kjennes mer viktig.

Når jeg låner bort mine egne bøker, skriver jeg alltid navn i dem først. På den måten er det mer sannsynlig at de kommer hjem igjen. Det kan være praktisk både for min egen del, men også for den som låner boken. Når jeg leser mine egne bøker selv, noterer jeg ofte dato i dem for når de ble lest, så har jeg oversikt over det også. Et par ganger jeg har besøkt venner eller bekjente har jeg funnet igjen mine egne bøker på toalettgulvet. Er det virkelig der de blir lest? Jeg må si det er veldig skuffende. Legg gjerne dine egne bøker på toalettet hvis du føler for det, men ikke bøker du har lånt av andre. Min personlige mening er at dette er respektløst.

Folks hjem er i dag ofte fylt av mange gjenstander som det kan være en utfordring å holde styr på. Nettopp derfor er det viktig å skille ut det du kun har lånt, og levere det raskt tilbake. Det gjelder jo ikke bare bøker, men også CD’er, blader eller andre ting.

Men tilbake til bøkene. Ved søk på internett ser vi raskt at det fins flere nettsider der vi kan lage vår egen personlige bokliste. Der kan vi søke etter hver enkelt boktittel, og legge den på boklisten. Vi kan også notere når den ble lest, gi en beskrivelse og sette terningkast på boka. Etter hvert som listen vokser blir dette en flott oversikt, et eget lesebibliotek, faktisk. Du kan også notere at du lånte boka av andre, eller om du eier den selv. Du kan invitere inn egne venner, og bli kjent med andre som liker de samme bøkene.

Dette er spennende. Er du skribent selv, kan dette at bøker diskuteres gi mye inspirasjon. Mange har meninger om ikke bare innholdet og forfatteren, men også bokas utforming og om den hører hjemme i hyllen «romaner» eller i «ungdomsbøker», for eksempel. Ofte går sjangrene litt i hverandre og kan bli til interessante diskusjoner. Dette kan selvsagt også bidra til å øke leselysten, hvilket nok er hovedhensikten. Og for all del; Glem ikke yndlingsboka! Hva heter den, hva handler den om, ja kanskje finnes det ikke bare en yndlingsbok i ditt liv, men flere? Ha en fin lesestund!

Neste

© Fortellinger.net 2001 – 2015. Webhotell fra MinHost