Fortellinger.netEssays

Fortellinger.net


Valg

Av Ingalis Apelthun Malmo, 03.03.2006

Skal - skal ikke ...

Skal jeg velge å dra på ferie eller skal jeg ikke? Skal jeg velge KvikkLunsj eller Firkløver? Valget er fritt. Skal jeg velge rødt eller blått? Skal jeg velge høyre eller venstre? Skal jeg velge rett eller galt?

Det blir hevdet at Bjørnstjerne Bjørnson en gang skal ha sagt at: "Enkelte øyeblikk er valg-øyeblikk for hele livet". Med det mente han at nok at noen valg er viktigere enn andre valg. Mange mennesker har nok i ettertid treget på - eller gledet seg over valg de har gjort. Kunsten for alle er vel å være tilstede i øyeblikket og foreta reelle valg. Noen gjør det. Men noen henger slik bakpå at valgene de skulle ha foretatt, må taes for dem - de har ikke selv lenger noen valgmulighet.

Noen valg er enkle. Noen er vanskelige. Andre valg synes umulige. Noen velger fort og greit. Noen vet ikke hva de vil. Mange venter så lenge med å velge høyre eller venstre - at de kjører rett frem og i grøften - eller om de er riktig uheldig - utfor et stup. Konsekvensene av ditt valg kan være udramatiske eller ekstremt dramatiske. Noen erkjenner at de valgte ikke, det bare ble sånn. De var ikke tilstede eller med i gjerningsøyeblikket - og resultatet er at de ikke fikk valgt. Men det er jo også et valg.

Sitat fra et lite dikt: "Veien du velger - blir din vei - for du er sjåfør i egen buss".

Vi bor heldigvis i et fritt land og har frihet til å velge. Det skal vi takke Gud for. En liten jente som ikke hadde unngått å høre mediadebatten sukket: "Åh, vi som har tegnet og tegnet og tegnet i krl-faget. Nå må vi visst bare viske og viske og viske". Ytringsfriheten har vært heftig debattert i media de det siste. Det er en svært viktig debatt. Hvordan vil vi ha det? Det er i sannhet ikke alltid like lett å vite hva som skjer når man foretar valg. La oss velge at det ikke blir en strek i regningen. Mange valg er umulig å forandre.

Det finnes flere typer valg: Vi kan velge å være sur eller blid? Om vi skal ignorere eller protestere? La oss provosere - eller la være ...

Prinsessegemalen, Ari Behn, skal ha sagt til en journalist for noen år siden: "Når folk påstår at alle tabuer er brutt, at det er umulig å provosere lenger; vel, så kan du bare ta på deg en dress og se bra ut. Da reagerer folk". Noen ganger er det nok. Andre ganger skal det mindre til.

Innhold

© Fortellinger.net 2001 – 2015. Webhotell fra MinHost