Fortellinger.netEssays

Fortellinger.net


Småkryp

Av Ola Anton Bakke, 05.09.2008

Jeg har ikke så mye greie på småkryp. Ikke vet jeg hvor sommerfuglen har puppene sine, eller hvor hyrdene er på marken.

Men forrige dagen så jeg et vepselignende insekt som drev og bygde seg bolig mellom to stokker i den laftede husveggen. Det hentet små sandkorn som ble kittet sammen til en lang tunnel. Nysgjerrig som jeg er, bestemte jeg meg for å finne ut hva dette kunne være. Jeg fant fram "insektsboka" og ble sittende å bla.

Det var da det slo meg at disse små dyrene har sitt eget samfunn som er bygd opp omtrent som vårt.

På toppen sitter en Kongeøyenstikker med sin Bidronning. De er selvfølgelig kledd i hver sin Keiserkåpe.

Under seg har de flere Admiraler, som leder Våpenfluene. Det er disse som styrer de forskjellige våpengrenene, som består av Køllesnegler, Skjoldbiller, Soldat-teger, Stilettfluer og Sandjegere. Som speidere og stifinnere brukes Veiveps. Det moderne flyvåpenet er, i tillegg til Metallvingesvermere og Nattfly, utstyrt med de super-raske Gammaflyene.

Administrasjonen består for det meste av Bokskorpioner og Museumsbiller.

Landbruksnæringen står tydeligvis sterkt i dette samfunnet. For her finnes Agurkedderkopp, Bananflue, Bringebærbille, Eplesnutebille og Potetnematode, bare for å nevne noen. En viktig samarbeidspartner for landbruket er Gjødselflua, som sprer møkka fra de forskjellige husdyra rundt på jordene. En annen som innehar en nøkkelstilling i landbruket er Gravevepsen. Sigdvingen er også god å ha. Febremsen er leder for de som har valgt husdyrhold som næringsvei. Blant disse finner vi Hesteigla, Kukleggen, Eikehjorten, Fleskebilla og Kjøttflua.

Det er håndverkere av alle slag, som Tømmermenn, Mattevevere, Husbukk, Veggdyr og Skipsmark, for å nevne noen. Alle boliger har vinduer laget av Glassvingene. Vann og kloakk blir tatt hånd om av Rørmarken. Og nesten alle hjem har Støvfluer som hushjelp.

Spinning er veldig populært, og det er mange spesialområder, som for eksempel Børstespinner, Sekkespinner og Hjulspinner. Skjønt det siste høres for meg mer ut som en trimmer på Spinningsykkel.

Apropos trim, så har de atleter nok til å starte sitt eget OL.

Løperne er veldig gode. Ja, med Hageløperen som frontfigur er de nærmest uslåelige. På de lange distansene stiller Bekkeløperen og Springflua i særklasse. Av hoppere finns både Lyng- og Buskhoppere. Men Stylteflua er og blir en mester i høyde. (Dette til tross for flere protester mot styltene).

Av svømmere vil jeg særlig utheve prestasjonene til Buksvømmeren og Ryggsvømmeren.

For å beregne hopp- og kastelengder brukes henholdsvis Stor- og Liten Flekkmåler. De lengre distansene tar Feltmålerne seg av. De slitne Løperne blir tatt i mot av Svettefluer så snart de har passert målstreken.

Tyrefekting er også populært. Denne sporten domineres fullstendig av Oksehodespinneren. Når han entrer arenaen er tribunene et fyrverkeri av Smellere. Flått, roper alle da han utfører sine krumspring. Små Kornsmellerne går rundt blant publikum og selger pop-corn.

Gullbassene omgir seg med lettkledde blondiner, det vil si Gulhårete Rovfluer. Disse kaster sultne blikk mot matadoren, men han er allerede forlovet med en Danseflue, så her har de ikke sjangs.

På alle arrangementer står Legeigler og Vortebitere klar til å ta seg av skader hos både deltagere og tilskuere. Pungrekene svinser rundt og selger billetter.

Musikk er også viktig. Det ser ut som om "Brassband" musikk er hottest for tida. Innenfor denne sjangeren vil jeg nevne utøvere som Waldhornsneglen, Hornsikaden og ikke minst Posthornmarken. På nattklubbene sitter Barlusene, Svermerne og Snyltefluene og hører på Sangsikadene mens de ser på Svingfluene og Virvlerne danse. De har alle vært hos Klesmøllen for å dresse seg opp. Yttertøyet står Pelsbillen for. Smykkene er selvfølgelig levert av Smaragdbillen. Skulle de ha fått i seg for mye, er det ingen annen utvei enn å besøke Spyflua. De fleste holder seg langt unna de illsinte Klubbevepsene som er dørvakter.

Mange sitter også hjemme og koser seg med TV. Særlig værmeldingene, som Frostmåleren står for, er veldig populære. Men sendingene blir ofte avbrutt av Flimmermark. Da er det ikke annet å gjøre enn å tilkalle Antennemøllen for å få sendingen i gang igjen.

Dette samfunnet har også sine geistlige. På toppen av rangstigen finner vi Kardinalbillen, som omgir seg med en hær av Korsedderkopper. Mens den andre enden av stigen domineres av de små Løv- og Barskogsnonnene.

Men alt er ikke bare fryd og gammen her heller. For her finnes skrekkfigurer som Spøkelsessvermeren, Biulven og Kjellerskrukketrollet. Og hvis man vil være glad og lykkelig må man passe seg vel for Sorgmyggen, som gjerne dukker opp ved mørkets frambrudd. Skogsmygeren har etter hvert blitt urbanisert og lever i våre dager hovedsakelig av det den finner i søplekassene. Rundt i boligområdene lusker også Bredpannede Smygere, Kattostsmygere, Ulveedderkopper og Vannrøvere. Når den pyromane Ildvepsen har vært på ferde er det godt man har Regnkleggen å tilkalle.

På varme sommere hender det at det dukker opp noen turister, som Harlekin Marihøna eller Iberia Sneglen. Men den vanligste er Tysk Kakerlakk. I motsetning til tyske bobilturister har denne dessverre ikke med mat og drikke hjemmefra.

En del småkryp, som for eksempel maur og bier, lever i totalitære kommunist regimer. Her er samfunnet delt opp i arbeidere og soldater, med en liten overklasse på toppen. Som hos oss, gjør ikke disse annet enn å spise og ha sex. Men, i motsetning til vårt samfunn, er den eneveldige herskeren i disse diktaturene som regel av hunkjønn.

Etter å ha sittet og fantasert noen timer, ble jeg inspirert til å skrive det ovenforstående vrøvlet. Til slutt fant jeg ut at insektet som bygget på huset mitt måtte være en forvirret Sandveps.

Innhold

© Fortellinger.net 2001 – 2015. Webhotell fra MinHost