Fortellinger.netEssays

Fortellinger.net


Hanan og kæll'n

Av Reidun Skaug, 17.06.2009

I dag tidlig – kl 04:30 våknet jeg ved at gubben hoja: "Reven tar hanan"! Og så forsvant han ut gjennom døra i bare underbuksa i fullt firsprang opp mot låven. Det er sjelden at jeg ser han løpe, kan nesten ikke huske det... Bikkjene skjønte at noe var gæli, de sprang opp og ville ut. Da jeg ikke slapp dem ut, men glante igjennom vinduet, så stilte de seg også opp der og gjødde, totalt forvirra. Vi hørte et alvorlig kakkel og leven.

Han hadde glemt å ta hønene inn i går kveld, det var så varmt og fint og hanen og de 10 brune hønene og den ene hvite gamle (redda burhøne) rusla fritt rundt ute på tunet og rundt låven. Han kom ned igjen og så betutta og kald ut, det var minusgrader ute – på gården lå det flere fjærhauger – han så reven sprang av gårde! Han fikk inn bare 7 høner. Han satte seg på en stol og glante. Han er så glad i hanan, tenk så forferdelig at han skulle bli tatt av reven fordi han forsvarte hønene sine! Han plira mot hagla og snakka om å finne revehiet og ta unga!

Hanan er flink den, når jeg går tur med bikkjene forbi, så kakler han til og jager alle hønene opp hønsestigen og inn. En skikkelig spradebasse, brun med fine farger. De liker best å gå fritt, så vi reiv hønsegården. Våre høner skal ha det godt, tenkte vi.

Vel, jeg måtte reise på jobb og han måtte kle på seg.

Utpå formiddagen ringte han. Han hadde sitti og glana – og så hørte han hanen gol! Han leita rundt, og under låven, innunder noe tral – der satt hanan med 2 høner! De var ikke skadd det han kunne se, bare skremte! Han fikk de inn og dermed mangla han bare en høne. Den hadde klemt seg innmed veggen i korntørka, hun ble også redda.. De fjørhaugene som lå på tunet var etter ender. De gikk også ute, men han syntes ikke det gjorde noe -for de var ikke hans! Reven har unger i hiet og de trenger mat de også, sa han da.

Vi er uenige om skylda. Han sier det er reven, men jeg sier det er han som ikke tok inn hønene til kvelden!

Neste

Innhold

© Fortellinger.net 2001 – 2015. Webhotell fra MinHost