Fortellinger.netEssays

Fortellinger.net


Høne pøne

Av Reidun Skaug, 20.09.2008

Nå er det forbudt å ha høner i små bur i Norge. Naboen valgte å kvitte seg med alle hønene. Vi ville gjerne ha noen høner sjøl og fikk redda 15 høner fra den sikre død. De var ikke mer enn ett år gamle! Stakkars, de hadde så vanskelig for å gå, de hadde ikke stjert og kunne ingenting!

Vi lagde vagler og rugekasser. Men – de skjønte ikke at de skulle sitte der, egga la de på gølvet. Gubben gikk opp i hønsehuset om kveld'n og løfta hønene opp på vaglen. På morr'an var noen nede på gølvet igjen, da løfta han dem opp i verpekassa. Etter 5-6 dager så begynte noen å klare det sjøl.

En dag la vi en halv kålrot i hønsebingen. Da sto de bare og skakka på hodet og så på den. Da fant vi ut at vi måtte ha en opplæringshøne. Vi henta den brune gamle høna som gikk fritt rundt i fjøset og slapp henne oppi. Hun rett bort og begynte å hakke på kålrota. De andre titta og kakla, og etter hvert var det noen som torde å prøve seg. Dagen etter var det bare skallet igjen av kålrota.

Så begynte det å bli varmt i været. Høner skal være ute, tenkte vi! Lagde hønsegård ute, hadde oppi et lass med sand, strødde ut skjellsand og venta på hønene ...

Den brune høna kom flaksende ut, men ingen andre. Så måtte gubben lage stige og til å løfte høner igjen. Skal si de var redde da de fikk gå fritt i et stort rom ute i sollyset! Pressa seg sammen mot låveveggen og var stille. Om kvelden måtte gubben igjen til å løfte noen tungneme høner opp på stigen og vise dem hvor de skulle gå for å komme inn.

I løpet av sommeren har de fått stjert og blitt så flinke til å gå og kan også flakse med vingene. Og så kan de "mølle" seg! Noen ganger stikker det bare opp noen hønsehoder over sanda. Da ler vi godt av dem og kaller dem ved blomsternavn. "Neimen, er det ikke lille solsikka vår som titter frem?". Som takk for det gode liv gir de oss store, fine, rene egg med knallgule plommer. Til våren tenker vi på å anskaffe oss en hane ...

Innhold

© Fortellinger.net 2001 – 2015. Webhotell fra MinHost