Fortellinger.netEssays

Fortellinger.net


Stunt-litteratur for folket

Av Svein Lanser, 17.02.2002

I sin refleksjon over det gode liv - før TVns tid - serverte Randi Berget smakebiter fra "Litteraturens Dublin" i Stovner Biblioteks og Folkeakademiet Stovners Bokcafé før julestria ifjor: Med James Joice, Samuel Becket, Oscar Wilde, W. B. Yeats, Bernhard Shaw som ingredienser. Men når "Bør Børson og vi - med tanke på vår økonomi" serveres i Romsås Biblioteks Filosoficafé i morgen torsdag 31/1 kl. 18.30, blir det nok bare pepperkaker til kaffen.

"Det gode liv"

Wienerbrødet var nemlig på menyen i Stovner Bokcafé sist lørdag - der Leif H. Tesdal innledet Liv Heiers kåseri om "Sigurd Hoel - forfatteren, odølingen og europeeren" - på sitt trekkspill, vibrato. Samtidig som Bjerke Filosofi-café hadde emnet "Det gode liv" - med "Livsløgn" som tema - til Mor Monsen-kaker. Vi var ikke der, men vi har i boken "Livsløgnen i faresonen" av B. D. Brochmann, lest: "Tro på åndslivet - eller forkast det! Noen mellomting finnes ikke (...) Hvorfor setter ikke et umusikalsk flertall seg til å komponere veldige symfonier - som bare individer kan skape?"

Brave New World!

Tvertimot har "Det gode liv", et blad lansert av den tidligere redaktøren i Hjemmet, Edda Aspeland, og Åse Myhrvold Egeland, vin, kjærlighet, reiser, helse og kultur på blankt papir. Målgruppen er de på 45-50-pluss, menn inkludert, ifølge Aftenposten sist søndag: -Seksti-åtterne har penger, tid og vil oppleve mer - fra flower power til gullkantet visa. -"Seksti-åtterne utgjør 40 prosent av den samlede kjøpekraften i Norge. Og nå begynner de virkelig å få tid til å handle. Dessuten eier de 70-75 prosent av all formuen," opplyser trendforsker Kristin Undheim i Bengal Consulting. Men har 68-erne glemt at det under studentrevolten i Paris i 1968 ble reist "reichske" symboler på veggene i Sorbonne?

Seksualøkonomien

Sigurd Hoel skrev (i Farmand og Kristne Læger): "Vi må fjerne oss fra denne kilden (det hjemlige) mang en gang, vi må orientere oss utover. For verden forandrer seg, tiden står ikke stille. Men med visse mellomrom, efter streiftog ut i det nye, kan det sees hvordan vår kunst og hele vårt åndsliv vender tilbake igjen, drevet av et riktig instinkt, og søker samling og fornyelse i det hjemlige, i det som var og alltid vil være norsk, og dermed ekte og naturlig for oss." Som psykoanalytikeren Wilhelm Reich´nære venn i mange år, lanserte Sigurd Hoel også hans omstridte, men senere aksepterte "seksual-økonomi". (Dette kan bli drøftet i Filosofi-caféen på Romsås i morgen. Velkommen!)

Stunt-litteratur

- Willy Flock: «Pamfletten om ungdom og skole», og «Waisenhusgutter» - Jan Andrew Nielsen: «Uten fallskjerm rett i helvete» (illustrert av Vebjørn Sand).

- Arne Garborg: «Partistyre og folkestyre» - En pamflett egnet til nærmere studium av Grunnlovens Pkt. C - § 49: FOLKET skal styre landet ved Stortinget (vår fremhevelse - idet det idag fremdeles er partiene som styrer oss).

Neste

Innhold

© Fortellinger.net 2001 – 2015. Webhotell fra MinHost