Fortellinger.netEssays

Fortellinger.net


Livet – en følelse

Av Tonje Aashaug, 13.03.2009

For det er jo det livet er. Er det ikke? Følelser, i en eller annen form.

Fra vi blir født føler vi. Kanskje føler vi, før det også. Noen føler mer enn andre. Noen ser ikke, noen hører ikke. De føler, men på en annen måte.

Det handler ikke bare om kjærlighet og hat. Det handler om så mye mer. Hva er vi vel uten følelser? Noen ganger skulle vi vel ønske at vi ikke følte. Når alt butter i mot og du aldri tror det er ende på noen ting. Når du føler deg oppgitt over alt som skal gjøres i huset, eller når du har dyp kjærlighetssorg. Hvorfor skal man føle noe da? Hva er meninga med å føle, hvis man bare føler bekymring og smerte?

Men tenk da, når du endelig finner lyset i tunellen! Når du finner den rette og endelig får oppleve kjærligheten. Det å elske, og å bli elsket. Det å bli sett, hørt og forstått på en helt annen måte enn før. Det er da du virkelig føler hvordan det er å leve.

Uten følelser er vi jo ingenting. Vi blir uten innhold. Bare noe så enkelt som en pose med ris. Så tømmes risen ut og det blir en pose med ingenting. En pistasjnøtt, uten nøtten blir et tomt skall. Hva skal vi med en pose, eller et tomt skall? Vi kaster det. Vi har jo ikke bruk for en tom ris pose eller et tomt skall.

Det skjer en alvorlig bilulykke, du blir alvorlig skadet. Havner i koma, blir konstatert hjernedød. Ja, du kan våkne igjen og leve som en grønnsak. Bare å sitte i rullestolen, ikke snakke, ikke kunne uttrykke sine egne følelser. Men tenke det kan du. Da kan man tenke på hvor utrolig frustrerende det er ikke å få uttrykke sine følelser. Ville du da leve? Være der, uten egentlig å være det? Er det et fullverdig liv? Er det hva du vil?

Jeg mener ikke å krenke de som ikke kan dette. Man kan leve med en lammelse, uten hørsel eller ikke å se. Utviklingen i dag har gjort dette fult mulig. Det er til og med mulig å kunne uttrykke seg når man ikke har et fullstendig funksjonsnivå. Man kan snakke gjennom data. Men er det dette man vil? Har man bestemt dette selv? Hvis man er hjernedød, hva bestemmer man selv?

Livet er en hel haug med følelser. Satt sammen av det som preger en i livet. Det som betyr noe. Det som setter spor i sjelen.

Innhold

© Fortellinger.net 2001 – 2015. Webhotell fra MinHost